Home » Blog » Voetreflextherapie » Voetreflextherapie, wat is dat nou eigenlijk?
Op de foto staat Chantal die een voetreflexmassage aan een klant geeft

Voetreflextherapie, wat is dat nou eigenlijk?

door | 13 jun, 2021 | Voetreflextherapie

Wat voetreflextherapie, ook wel voetreflexmassage genoemd, nu precies inhoud vertel ik je in onderstaand blog. Ik neem je mee in alle factoren die van belang zijn om een behandelplan op te stellen voor als je een persoonlijk traject bij mij volgt.

“Later heb ik bij Barcelona weer een reflextherapeut ingeschakeld. Die werkte met voeten, omdat alle energie in het lichaam altijd bij de voeten uitkomt. Zo iemand schakelde je dan in omdat hij misschien ook iets kon toevoegen.”

– Johan Cruijff –

Johan Cruijff zag al in hoe goed voetreflextherapie voor je is! Hij huurde zelfs een therapeut in voor de spelers van FC Barcelona, hoe tof is dat!! (Deze quote komt uit zijn biografie)

Wat houdt het nu eigenlijk in, voetreflextherapie?

Als voetreflextherapeute behandel ik met name je onderbenen en voeten. Het kan ook zo zijn dat ik afhankelijk van je klacht je armen, handen of oren mee behandel. Soms dekt de term voetreflextherapie de lading dus niet helemaal 😊.

Binnen de voetreflextherapie gaan we er van uit dat je hele lichaam wordt weerspiegeld in je voeten. Alle organen hebben daar hun eigen zone. Door deze zones te masseren ontstaat er een betere doorbloeding in het bijbehorende orgaan, wordt de lymfe- en energie doorstroming gestimuleerd en kan je lijf afvalstoffen sneller afvoeren. Hierdoor gaat het orgaan beter functioneren.

Wat is het verschil tussen een voetreflexmassage en een gewone voetmassage?

Tja, dat is heel simpel. Beide behandelingen zijn bedoeld om iemand te ontspannen, maar een voetreflexmassage voegt dus daadwerkelijk wat toe: het activeert je zelf genezend vermogen!

Door het activeren van het zelf genezend mechanisme van je lichaam heft het blokkades en kan energie beter doorstromen. Op deze manier kan het klachten zoals obstipatie, migraine, slapeloosheid en meer verlichten.

Mijn voetreflexbehandelingen zijn een combinatie van Westerse massagetechnieken (reflexzonemassage), en Oosterse massage technieken. Dat is de plus in mijn voetreflexbehandelingen. Het combineren van de Chinese Geneeskunde: het masseren van acupressuurpunten en meridiaanbanen, in combinatie met de reflexzones op je voet. Deze laatste komen overeen met de organen in je lichaam.

Een voetreflexmassage is vaak ontspannen, maar sommige zones, meridiaanbanen en/of acupunctuurpunten kunnen ook gevoelig of pijnlijk zijn.

Het mee behandelen van de meridianen en acupressuurpunten wordt alleen gedaan door voetreflextherapeuten die hierin opgeleid zijn. Er zijn ook voetreflextherapeuten die alleen werken met de reflexzones. Het combineren van de reflexzones, meridianen en acupressuurpunten vergroot de effectiviteit van je behandeling.

Wat gebeurt er nou als jij voor de eerste keer bij me komt voor een voetreflexbehandeling?

Ik geef mijn voetreflexbehandelingen het liefst in een traject vorm. Dit betekent dat we de eerste keer een uitgebreide intake doen. Met mogelijk voor jou gekke, en niet aan je klacht gerelateerde vragen. Hoe dat zo? Omdat jij dan het beste resultaat uit je behandelingen haalt!

De eerste keer dat je bij me komt beginnen we met een uitgebreide intake. Met mogelijk voor jou gekke, en niet aan je klacht gerelateerde vragen. De Chinese Geneeskunde heeft een totaal andere kijk op je organen, hun functies, fysieke en mentale klachten dan we hier in de reguliere geneeskunde hebben. Vandaar dat ik bijvoorbeeld wil weten hoe je poept, of op welk tijdstip (bijvoorbeeld in de ochtend of avond) je last hebt van je klachten. Ook al ervaar jij geen problemen met bepaalde dingen die ik aan je vraag. Of vraag je je zelf af welke relatie het heeft met klacht waarmee je bij me komt. Ik verduidelijk het graag voor je!

Ondertussen zit jij met je voeten in een lekker warm voeten bad, waarin ik magnesiumzout heb gedaan. Dit zorgt ervoor dat jij heerlijk ontspant, en dat de huid van je voeten beter de prikkels die ik met de massage geef, via je zenuwbanen kan doorgeven aan de rest van je lijf.

Dit klinkt toch al heerlijk zen 😊. Ontspanning is namelijk van groot belang voor het zelf genezend vermogen van je lijf, en je herstel.

Hierna onderzoek ik je voeten. Waar zit er eelt, wat voor kleur hebben ze, hoe is de opbouw van je voet? Hoe voelen ze aan, welke reflexzones zijn gevoelig of juist niet? Dit geeft me allemaal extra informatie voor het opstellen van je behandelplan.

Hierna geeft ik je een korte, ontspannende voetreflexmassage. De volgende behandelingen krijg je massages die specifiek gericht zijn op de klacht waarmee je bij me komt. Gemiddeld genomen heb je 3 tot 4 behandelingen nodig om het effect te gaan bemerken. Het liefst kom je dan iedere 1 tot 2 weken bij me langs. Als je traject klaar is, is het goed om zo om de 6 tot 8 weken terug te komen voor een onderhoudsbehandeling.

Is voetreflextherapie iets voor jou?

 En moet je erin geloven? Ik zou zeggen, ga het gewoon doen! Als je er nieuwsgierig naar bent en wil ontdekken of het wat voor je kan betekenen ga het dan ervaren.

 Onderstaand verhaal is hoe een van mijn eerdere klanten mijn behandelingen heeft ervaren:

~Het verhaal van Maartje ~

‘Ik heb een pakket van 3 behandelingen gehad. Ik heb nogal geshopt als het aankomt op alternatieve geneeswijzen dus ik spreek uit ervaring, en ik kan van praktijk Beerse zeggen dat de behandelingen zeker geholpen hebben. Super ontspannend en voelde van alles gebeuren in mijn lichaam, de dagen erna! Chantal is een hele fijne therapeut die ook met je meedenkt. Bedankt, en ik kom zeker terug voor eenzelfde opzet. ‘

 Verder nog even deze WIST JE DAT-jes over voetreflextherapie….

– Er verschil bestaat tussen diploma’s bij voetreflextherapeuten?

– Ik een 3-jarige opleiding op HBO- niveau tot voetreflextherapeute heb gevolgd?

– Voetreflextherapeut geen beschermde titel is?

– Dat er dus mensen (therapeuten) zijn die masseren (behandelen) maar dus vervolgens bijvoorbeeld een 1-daagse of 5 – daagse cursus hebben gedaan?

– Er dus een groot verschil zit in professionaliteit en uit eindelijk ook het resultaat van de behandelingen?

Let dus ook op de diploma’s van een therapeut als je een alternatieve behandelmethode zoekt!

Ik hoop je met dit blog ervan bewust gemaakt te hebben dat voetreflextherapie veel meer is dan alleen een voetmassage. Er wordt vanuit meerdere kanten gekeken naar de klacht waar mee je komt. Hierdoor kan zo maar blijken, dat waar jij je klacht voelt, lang niet altijd de plek is waar oorzaak zit.

 Ben je door dit blog benieuwd geworden naar wat ik voor jou kan betekenen? Bekijk dan hier mijn aanbod!

Over Chantal Beerse

Ik ben Chantal Beerse, van Praktijk Beerse. Ik help vrouwen die zich ongelukkig, somber of zelfs depressief voelen tijdens hun leven. Zodat zij weer meer balans ervaren, weten waar hun gevoelens vandaan komen, en weer kunnen genieten van het leven!

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin